Case Study: Honoring a life cut short

madisonoverall

Client: Madison Claire Foundation, Woodbury, Minn.

Designers: Gabriel Cotten, Landscape Structures playground designer

Goal: After the loss of their daughter, Madison, Dana and Dave Millington wanted to create an inclusive playground to honor Madison’s short life while also delivering a space for families of all abilities to gather and experience “normal” activities.

Solution: After getting input from the rehabilitation team at the University of Minnesota Masonic Children’s Hospital and talking to parents of children with disabilities, Dana and the Madison Claire Foundation’s Board of Directors broadened their idea of inclusive play to account for as many different situations as possible.

The inclusive playground design is fully ramped and includes many sensory-stimulating activities including a double ZipKrooz®, Sway Fun® glider, Cozy Dome®, We-saw™, Sensory Play Center®, OmniSpin® spinner, Roller Table and Oodle® Swing. Even more, there is a custom sensory tunnel, which is the highlight of the inclusive play design. The plum tunnel, with its star cutouts and marbles, invites intrigued visitors to step inside. Once inside, it’s a kaleidoscope of light and colors as the movement of the sun casts colorful stars on the opposite wall.

tunnel_inside

Read more about how Madison’s Place has created a space for families to create lasting and happy memories.